Divergent

divergent_hqVeronica Roth har skrivit den, i USA hypade, dystopin Divergent som nu har kommit i svensk översättning på förlaget Modernista. Boken är den första i en planerad trilogi och utspelar sig i en framtid där alla människor är uppdelad i fem falanger, De osjälviska, De Fridfulla, De ärliga, De Lärda och De Tappra. En gång per år får alla 16-åringar välja vilken falang man vill leva med. Man behöver alltså inte fortsätta inom den falang man föds in i. Huvudpersonen Tris tillhörde från början ”de osjälviska” men hon har aldrig känt sig hemma i den falangen. När hon är sexton år får hon göra personlighetstest för att se vilken falang hon bör tillhöra. Det visar det sig att hon är divergent. Hon tillhör egentligen inte någon falang och tänker helt annorlunda.

Självklart handlar Divergent om hur vår framtid ska se ut. Men de handlar också om att finna sig själv. Divergent kommer även att filmatiseras.

2 comments

  1. Pingback: Dystopier för hela slanten | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s