Novembernyheter i pocket

CoralineSåld
Förlaget En bok för alla ger ut två riktiga godingar i pocket i november. Coraline av Neil Gaiman är ju en ruskig läckerhet om flickan Coraline som hamnar i en parallell värld. Där finns också hennes föräldrar. Men de är inte riktigt som de brukar. Och hur kommer Coraline tillbaka till sin egen värld, om det överhuvudtaget går? Smygande, krypande läskigt och läsframkallande så det blixtrar.

Såld av Sally Grindley är också en bok som det inte går att släppa taget om. När Lu Si-Yan pappa dör, krossas också hennes liv. Hon säljs som slav och får uppleva slitarbete i fabrik med livet som insats. Kina visar sina sämsta sidor.

En kommentar

 1. Lena Kjersén Edman

  Historien och replikerna har författaren Sally Grindley tänkt ut, men det sorgliga är att så där eländigt som Sidensvalan Si-yan har det, det är inte påhitt. För en flicka som på 2000-talet växer upp på landsbygden i Kina kan tillvaron bli så här hård och grym: Slavarbete i andras hem och i en fabrik. Kina är en ekomnomisk succé och har numera gått om USA som exportnation av varor.
  Men av Kinas befolkning på 1, 3 miljarder bor fortfarande omkring 900 miljoner människor på landsbygden. Och där finns inget av den glamour som man på tv kan se från storstäderna Shanghai eller Beijing. Många är istället urfattiga.

  I Kina existerar fortfarande något som kallas ettbarnspolitik – de styrande politikerna vill att familjerna bara ska ha ett barn. Och det barnet helst ska vara en pojke. Därför är det inte ovanligt att landsbygdsflickor säljs.

  75% av våra leksaker tillverkas i Kina på fabriker ute på landet. Stora svenska klädfirmor som Hennes & Mauritz har 150 000 kineser sysselsatta. Fabriksarbetarna, som ofta är ungdomar eller barn, har långa arbetsdagar, farliga arbetsplatser och löner som inte går att leva på.
  På landsbygden i Kina är nöden stor.
  ***
  Jag kikar på Sally Grindleys Facebooksida för att kolla vad den flitiga författaren skriver just nu. Aha, en äventyrsberättekse som handlar om de (på grund av att bönderna använder antibiotika i boskapsskötseln) utrotningshotade gamarna i Indien.
  Gamar har väl aldrig varit mina älsklingsdjur precis, ganska otäcka djur har jag tyckt.
  Hittills.
  För det skulle inte förvåna mig om jag – när jag läst boken som ska heta Fjädrar i vinden – blir gamälskare. Sally Grindley är en så skicklig författare att hon till och med kan göra en bok om asätare till något underbart.
  lena kjersén edman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s