När allt är fel

Som om jag frågat är Johanna Lindbäcks senaste roman. Vi får lära känna John under en kort period i hans liv. Sommarlovet är snart slut och allt ska återgå till vardag igen. Det är bara det att Johns vardag är helt upp och ner. För det första så har hans två bästa vänner, hans granne Saga och polaren Lukas, blivit ett par och John känner sig övergiven. Dessutom genomgår hans föräldrar någon slags kris och beslutar sig för att separera ett tag. Man kan alltså minst sagt säga att inget är som vanligt och att John känner sig ensam och utanför på alla sätt. Ingen verkar prata med honom längre och hans föräldrar behandlar honom som en småunge och berättar inte vad det är som händer, egentligen.

Det jag gillar med Johannas böcker överlag är att hennes karaktärer alltid känns ”på riktigt”. John i Som om jag frågat är inget undantag. Han är inte krystad eller konstgjord utan som vilken tonåring som helst i en svensk stad. John är en vanlig kille med vanliga problem, men trots det blir boken aldrig tråkig. Johanna Lindbäck kan också konsten att bygga upp stämningar som gör att man måste läsa en sida till och en sida till… Jag känner med John, hur han försöker att inte trampa fel fast allt redan har rasat. Jag grät när han grälade med sin pappa och när Saga vände honom ryggen, och jag drog en suck av lättnat när han äntligen börjar hitta tillbaka till sig själv och glädjen. Det sistnämnda mycket tack vare karaktären Line som jag verkligen blev nyfiken på att veta lite mer om. Hon verkar bra.

En kommentar

  1. Ping: Reccar av “Som om jag frågat” « Johanna Lindbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s