Dissen av hissen

Jellicoe road

Maria: Jodåsatt. Nu har jag äntligen, troligtvis sist i Sverige, läst ut Jellicoe Road av Melina Marchetta. Och jag blir så trött på mig själv för att jag blir så trött på böcker som blir så hypade att jag till slut inte ens vill läsa dem. Är det den banala egotrippen i att själv vara en av de som först hittar läsupplevelsen? Började på Jellicoe Road på engelska först. Suck. De första 14o sidorna. Hit och dit och återblickar och min hjärna pallar inte. Vet inte om det har med det där att vara småbarnsförälder att göra… Men så… tog tag i det. Fixade boken på svenska istället och läste ut den igår, i ett svep. Och visst. Den tog sig. Men den gjorde mig snarare mer sugen på att läsa om Den hemliga historien av Donna Tartt och Var är Alaska? av John Green. Hur trist är jag? Är det någon mer som känner samma som jag?

Pernilla: På Facebook läste jag häromveckan att närmare 100 (!) recensioner snart har skrivits om Jellicoe Road. (Häftigt, eller hur?) Jag läste JR tidigt i somras, men har inte blivit färdig till att säga något om den förrän nu. Varför? Kanske för att det känns som om allt som går att säga om den redan har sagts?! För mig tog det såklart också halva boken innan jag fattade. I intervjun på Bokhora säger Melina Marchetta att anledningen till att läsaren först inte förstår vad som händer är för att inte Taylor (jag i boken) inte heller gör det. Jag köper den idén, gillar den verkligen! Jag gillar hela boken egentligen. De lösa trådarna, historierna som vävs samman. Karaktärerna, språket. Det roliga och det sorgliga. Men. Jag älskar den inte. Det gjorde mig faktiskt besviken. Jag ville ju älska den! Jag har i alla fall lovat mig själv att läsa om den så småningom, jag kan ju ändå inte låta bli att undra vad det är som gör att typ alla tycker att JR är en av de bästa någonsin…

9 comments

 1. Eli

  Jag älskade Jellicoe Road! Jag brukar också vara en sån som vägrar läsa hypade böcker men just JR läste jag nog lite innan all hype började tror jag, så jag hade inte så många förutfattade meningar.
  Gillar rubriken, för övrigt 😉

 2. Malin

  Jag läste den i våras och hade förstås också höga förväntningar, men förstod inte heller hypen. Skönt att inte vara den enda! Säger inte att den var dålig, men rycktes liksom aldrig med i den och när den var slut så kände jag mest som jaha var det bara det.

 3. Emma, Bokfreak

  Jag håller med Maria, tycker både ”Den hemliga historien” och ”Var är Alaska” är bättre än JR. Fast jag gillar JR också.

 4. Åsa

  Åh, jag har också läst och har också en del frågetecken över hypen! Fast det är en orginell bok och därför tycker jag det är intressant att det har blivit en sådan uppståndelse över den. Den är ju inte helt lätt att ta till sig. Åtminstone inte i början.

 5. Pingback: Vi missade ju 100! | XBLOGGEN
 6. Anna-Maria

  översättningen är fabulös. Men jag har ett problem med boken och det är att den inte blir intressant förrän ca 150 sidor. Och då har man faktiskt tappat sugen, och inte ens då är den lika underbart bra som ”hypen” gör gällande. .Den är originell visst men ganska trist. Jag saknar något… förtätat. Den förtätning som t ex Var är Alaska har. Jag fick också, liksom Malin här ovan, en känsla av ”Jaha… och?”.
  Skönt att höra att fler inte är begeistrade. Alla jag träffar får ngt sekteristiskt lysande i ögonen när de pratar om JR…

 7. Pingback: Fantastiska Francesca! | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s