Paris, chérie: sådär säger folk, alltså

Jag fick span på en ny ungdomsbok av en debutant (inte i skrivarsammanhang, men i författarsvängen) som heter Ida Pyk. Boken heter Paris, chérie: sådär säger folk, alltså. Jag blev nyfiken och mailade författaren.

Paris, chérie är din första bok. Hur fick du idén till den?
Jag hade en idé om en fackbok som skulle handla om modevärlden ur ett lite ironiskt perspektiv. Eftersom jag jobbade som journalist för bland annat Elle och Bon samt som modell i Paris hade jag en del erfarenheter. Jag skickade idén till Rabén & Sjögren och fick svaret att de inte trodde på min idé men däremot tyckte om mitt sätt att skriva på. Därefter jobbade jag fram ett manus med min förläggare, Marie Augustsson, under drygt tre år.

Framsidan är fantastiskt fin, tycker jag. Hur mycket får du som författare bestämma över hur bokens framsida ska se ut?
Tack! Jag har haft mycket att säga till om, vilket jag är tacksam över. Vi hade faktiskt en annan illustratör till att börja med. Men jag kände inte att det var rätt, därför bytte vi. Sedan var det ett långt bollande fram och tillbaka. Framsidan är viktig, det är ju den alla ser innan de får läsa innehållet.

Vad fyller din bok för plats i utgivningen bland böcker för unga vuxna?
Den handlar om en tjej som flyttar till en annan stad, vilket är väldigt vanligt bland unga idag. Dessutom befinner sig huvudpersonen i modevärlden utan att själv vara ytlig. Jag ville skildra modellvärlden så som den faktiskt är – inte bara glamourös, utan både jobbig och lärorik och spännande på samma gång. Tjejen är också en helt vanlig tonåring, vilket de flesta modeller är. 

Vem skulle du vilja se läsa din bok och varför?
Jag tycker alla kan läsa min bok! Den har så många olika element; personlig utveckling, föräldraproblem, kärlek, kompisar. Dessutom finns de mycket Paris-romantik vilket jag tror de flesta har en behållning av.

Inte blev jag mindre sugen på att läsa den nu! Boken släpptes i maj så det är bara att springa iväg till närmsta bokhandel eller bibliotek. Ida Pyk bloggar också här om du vill läsa mer om och av henne.

En kommentar

  1. Pingback: Dag 27 – Sommarens pocket | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s