Turk & Ayla <3

Sprillans nya Turk & Ayla är fortsättningen på Ingen rädsla av Niklas Krog. Jag har läst båda i veckan. Böckerna handlar om Turk, eller Mattias som han egentligen heter. Han är 15 år, en helt vanligt kille från Bromma. Lite blyg kanske. Men ovanligt bra på basket, han kan hoppa högt. Nästan som om han flög. Alvik är klubben Turk spelar för. Han och Ayla träffas för första gången när deras lag spelar match efter varandra. Ayla är en tjej med turkisk bakgrund, hon bor i Rinkeby och lever för basketen (spelar i Akropol) och inget annat än den. Det börjar inte så bra. De blänger mest på varandra. Men Turk kan inte glömma Ayla (och tvärtom). Att de skulle prata med varandra verkar dock omöjligt, de är totalt olika. Det finns dessutom en till tjej som Turk tänker på. Becka är en av de bästa spelarna i Alviks tjejlag, en tjej som alla vill ha. Turk kommer aldrig nära.

Det märks att Niklas Krog har spelat basket (tog SM-guld med Alviks herrlag 1986). Det är mycket basket. För mig som har noll koll är det ibland svårt att hänga med. Men inte alls tråkigt. Starkast är ändå Turk och Ayla, sättet de känner och är på. Hur de går upp i basketen, deras osäkerhet på sig själva och varandra, hur det är att vilja något men så svårt att få till det. De är på riktigt. Visst finns det ett Romeo och Julia-tema, men Turk och Ayla står också för något eget. Något jättefint.

En kommentar

  1. Annika Nasiell

    Jag har just läst senaste boken och tycker att den är riktigt bra. Har iofs alltid gillat NIklas böcker, men nu tycker jag att han också skiver om känslor på ett sätt som jag inte känner igen sen tidigare. Mycket inkännande och läsvärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s