Om riktigt nära vänner.

Jag har läst Jessica Schiefauers bok Om du var jag och det var definitivt det bästa jag läst i år. Nu har det ju inte gått så långt in på året men jag tror faktiskt att den står sig mot mycket annat som kommer att ges ut 2009. Louise och Agnes är bästa polare. Kort innan de tar studenten gör de det många av oss drömt om i den åldern, flyttar hemifrån till en gemensam lägenhet. Allt är underbart, det är hemmafester och sommarhimlar som aldrig känns som om de ska ta slut. Men så klart gör de ändå det. En dag får Louise och Agnes svar på en jobbansökan de slängt in på skoj – jobbet är på en grekisk ö. Louise, som är den excentriska och vilda av de två, vill genast packa och sticka medan Agnes, som mest brukar följa Louise, för en gångs skull är beslutsam och vill stanna. Anledningen till varför Agnes vill stanna är Hannes, en kille hon äntligen har fått ihop det med, något som inte Louise riktigt kan unna sin vän.

Jag känner så väl igen den här konstiga och ibland nödvändiga balansen som fanns i mina relationer med tjejkompisar när jag var yngre, och i viss mån ännu. En som är urstark och lite uttråkad och en som trevar och försöker hitta sin egen väg trots att den andres väg känns som den enda rätta. Om du var jag har väldigt mycket mer än bara det här, det finns ett helt annat tema som jag inte vill avslöja men som är väldigt trovärdigt. Sen är det förstås språket som är helt fantastiskt. Jag liksom sparade meningarna i munnen en extra stund för att det är svårt att skiljas från dem. (Lite som när man var liten och halvsvalde godisbitar och sen lurade upp dem i munnen igen.) En sak tycker jag inte om bara. Och det är omslaget. Jag inbillar mig att man valt omslaget med tanke på dessa rader i boken som beskriver Louise (den starka, uttråkade): ”Du var som ett handkolorerat fotografi, där kinderna var alldeles för röda och ögonen alldeles för blå. Dina färger sprakade. Men det var inte på riktigt.” Vi får se men jag tror att de måste välja ett annat till pocketupplagan – för en pocketupplaga kommer det bli. Och om jag får gissa så en nominering till Augustpris också. Så välförtjänt. Boken kommer finnas där ni är runt den sista mars.

4 comments

  1. Bokfreak

    Det kommer att funka ypperligt, det är faktiskt vissa saker som är gemensamma för både tjejer och killar you know. Som det här med vänskapsrelationer. (; Du kommer att gilla den och kanske förstå paniken i Hannes bättre än jag. READ!

  2. Lisa

    Underbar, testade den på min pojkvän också han älskade den också, det är något med speglingen i relationerna och språkets underbara vändningar. Det är första boken jag läst två gånger sen låt den rätte komma in, inte för att jag behövde, utan för att jag ville vara där igen. Håller med, den är lätt värd slangbella, augustpris och hela rubbet! LÄS DEN!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s