En tunnis och en tjockis

Det här är allt : Cordelia Kenns kuddbokTvå nya böcker varav en jag redan har läst och en annan som jag ska försöka ta mig igenom inom en månad! Ja faktiskt kommer det ta minst så lång tid. Det här är allt: Cordelia Kenns kuddbok av Aidan Chambers är en supertjock roman (843 sidor) som lockar riktigt mycket. Jag går och fingrar på den hela tiden, flyttar med mig den från vardagsrummet till sovrummet och till köket. Men just nu är den för maffig för att jag ska hinna innan Bokmässan. Det här är allt  handlar om Cordelia Kenn. När Cordelia är femton år och nio månader beslutar sig för att ha sex med med Will. När boken börjar är Cordelia 19 år och med barn. Boken ska föreställa Cordelias egna japanska kuddbok(dagbok) som hon berättar om sitt liv i. Det handlar om Cordelias vänskap med lärarinnan ms Martin, om Will och om Cordelias affär med en äldre gift man och så klart mycket annat. En sak som verkar lite knepig med boken är att från bok två (den gröna kuddboken s. 214) så skriver Cordelia i a och b sidor. Alltså en sida 214 a som tar slut fortsätter inte på 215 utan på 216 a. Knepigt. Men också lite roligt tycker jag. Intressant att veta kanske är att boken är den sjätte i Aidan Chambers svit som började med boken Spelöppning.

Sen har jag läst en bok som nog många undrar över. Innan männen av Nina Bouraoui. Jag läste att denna bok skulle kunna passa för en kille i tretton- fjortonårs åldern. Något som jag inte direkt kan hålla med om (trots att jag hade önskat att det var så!!). Boken handlar om Jérémie som bor i en förort med sin mamma som är flygvärdinna. Eftersom mamman ofta är på resa hittar Jérémie en massa sätt att slippa känna sig ensam. Han röker hasch och drömmer och Samie, som är en kille i hans skola. Boken är så klart mycket mer än detta men den är dessutom ganska kort så jag vill inte avslöja för mycket. Saken är den att det skulle behövas lite fler såna här böcker så att unga killar kan känna igen sig i den utanförkänsla som Jérémie verkar ha. Tyvärr är det väldigt sällan ungdomsböckerna i Sverige verkligen rör vid det mörka och förbjudna som man säkert kan uppleva som kille under tonåren. Och tyvärr är det också väldigt sällan man får läsa om unga människor i de sydeuropeiska länderna. Romanfigurerna brukar oftast bo i England (och USA så klart). Detta gör förstås att man inte direkt har vanan inne att läsa om en kille i en fransk förort som är ovanligt mörk i sinnet och dessutom homosexuell. Jag skulle ändå vilja säga: ge den till killar i femton-, sextonårsåldern som längtar efter något annat än fotbollsböcker, fantasy eller Snabba Cash.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s