När döden berättar en historia…

BoktjuvenI fredags hälsade jag på Albertslunds bibliotek utanför Köpenhamn. De gör också en blogg med boktips för barn och unga, kolla här! Det är alltid lika roligt att prata om böcker med andra bokälskare! Bibliotekarierna där hade precis läst Markus Zusaks bok Boktjuven. Gissa vilken bok som jag fick med posten igår? Jo, just den boken! Den som jag har längtat så, särskilt eftersom danskarna sa att den var tokbra.

Så helgen har jag bokat för långläsning (nästan 600 sidor!). Året är 1939. Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj, hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Hela hennes liv förändras
när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin brors grav. Det
är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den
första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker
när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa.
Snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, ja, var hon än hittar en bok.

Åh, varför är det inte lördag nu?! En sak är jag i alla fall bombis på; jag har en supernice helg framför mig…

2 comments

  1. Maria

    alltså…. jag är HELT inne och uppslukade av den här boken. Galet bra! hoppas resten är precis lika fängslande som de 50 första sidorna (jag önskar att dygnet hade lite fler timmar just nu).

  2. Maria

    Jag vet. Det tog sin lilla tid att komma igenom Boktjuven. Men inte för att den var svårläst, tung och trist. Jag har varit så otroligt trött på kvällarna (det är väl hösten), så efter 10 sidor har mina ögon liksom vägrat. Velat sova. Men igårkväll gick det inte sova. Läsningen tog över mig och jag grät och grät till sluttonerna av Boktjuven. Det här är lätt en av mina största läsupplevelser i år (och av alla nånsin). Läs den! Läs den! Läs den! God damn it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s