Gästbloggare recenserar Breaking Dawn

Breaking DawnÄntligen & äntligen inte, är den utläst. Denna efterlängtade sista del i Twilightserien. (Ja, om man inte räknar med Midnight Sun som är Twilight fast från Edwards perspektiv.)

Jag får ångest, lyckorus, panik och fjärilar i magen efter varenda sida. En massa känslor på en och samma gång. Den är den mest överraskande boken jag läst. Saker som man aldrig kunde drömma skulle hända händer. Och så är den beroendeframkallande också, precis som alla de andra böckerna.

Liksom New Moon så beskriver jag den som vacker & fin. Som Stephanie Meyer beskriver alla känslor. Vare sig det är Bellas, Jacobs, Alices eller Edwards känslor så får hon alltid fram dem. Så att man lider med personerna eller gläds med dem. Och hur någon kan beskriva en sådan sjukt underbart, verklig, äkta kärlek som hon gör mellan Edward och Bella är ju också snudd på fantastiskt.

Jacob, som aldrig har varit min favorit tidigare, är med mycket mer i denna bok, och utan att avslöja för mycket så ska jag bara säga att man får en helt annan uppfattning av honom efter Breaking Dawn. Hans känslor, och hela hans syn på Bella, och hennes kärlek till Edward kommer fram mycket tydligare. Och det tycker jag är fint, det också.

Språket är väl precis som i de andra böckerna. Jag är fjorton år och kan långt ifrån alla ord och uttryck som finns med i boken, men trots det så förstår jag. Man bara läser vidare, helt inne i boken och dess handling, så att man totalt glömmer bort att det faktiskt är på engelska man läser. Trots det ska man nog absolut läsa hela serien på just engelska innan man hoppar på Breaking Dawn. Då förstår man allt mycket bättre. Ett litet tips bara.

Om jag nu ska jämföra böckerna, så måste jag säga att denna är den mest… förvirrande? Svårt att förklara, men i och med att det händer så himla mycket, så är det inte alls samma som i Twilight, som var mer uppbyggd som en ”vanlig” ungdomsroman. Och jag kan inte ens sätta böckerna i någon slags bäst-och-sämst-lista. Det går inte. Alla är bra på olika, och lika sätt. Varje bok innehåller oändlig lycka och otroligt lidande. Omöjligt att bedöma.

Och JA, jag grät som en galning när sista sidan var läst. Nu är den underbara serien över (frånsett Midnight Sun) och det är med blandade känslor jag återigen plockar fram Om jag kunde drömma och läser om den, för minst hundrade gången. Breaking Dawn var dock ett bra avslut på en två års lång tids besatthet av dessa böcker (och denna Edward). Trots alla överraskningar, så binds ändå allt samman på något sätt. Äsch, ni förstår när ni har läst ut den.

Nu är det ju bara att hoppas att Stephenie Meyer skriver en massa nya böcker (förmodligen inte lika bra som Twilightserien) men ändå. Slutligen till alla er  knäppa (ursäkta!) människor som ännu inte har börjat läsa serien säger jag bara: GÖR DET! Till er andra säger jag: visst är den underbar?!

/Ellinor Lindqwist

4 comments

  1. Ellinor

    Hey, emelie, jag såg nu att det står "tre böckerna" vad har jag/du fått det i från? går det att ändra? :D& ja, haha, jag ser mig sjäv som någon slags twilight expert själv också. haha. 🙂

  2. Jonna & Johanna

    Fyfan vad stolta vi är att ha dig som kompis! Bara så alla vet: ELLINOR ÄR VÅR KOMPIS. Hon som har skrivit denna fantastiska recension. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s