Gossip girl goes 1800-tal?

För några år sedan såg jag Stolthet och fördom (den brittiska tv-serien) för första gången i mitt liv och föll pladask! Därefter klämde jag boken och alla de andra böckerna som Jane Austen skrivit av bara farten. Jag vet inte om det är de vackra klänningarna, den stilige Mr. Darcy eller Lizzie som inte gör vad som förväntas av henne utan följer sitt hjärtas röst som gör att jag fortfarande gärna återvänder till Jane Austens värld.

Gissa om jag då blev glad när jag hörde talas om Libba Brays båda böcker, Ögat över månskäran och Upprorsänglar (del 1 och 2 i en planerad trilogi)?! På baksidan till den första står det så här: ”Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i ett viktorianskt England. Men här finns också magiska systrarskap, dolda nattliga möten och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr fyra flickors öde.” Nu när jag har läst den måste jag nog ändå säga att jag blev lite besviken… Tjejerna är ytliga, det handlar om att vara vacker och finna sig en make, även om de ibland blixtrar till i någon slags revolt mot hur de förväntas bete sig. Samtidigt är det en otroligt spännande historia som gör att jag säkert kommer att läsa den andra boken också. Men jag är helt övertygad om att böckerna hade vunnit på att vara mindre ”svulstiga” och tillgjorda.

En annan bok med en svulstig titel är Deluxe av Anne Godbersen. Den utspelar sig samtidigt som Libba Brays böcker, det vill säga i slutet av 1800-talet, fast på Manhattan. ”I en värld av lyx och bedrägeri – lever några ungdomar farligt, skandalösa liv. Med sin fina familjs goda rykte att tänka på tvingas den unga, vackra och mycket omsvärmade Elizabeth Holland att välja mellan sina familjeplikter eller den sanna kärleken. Den förbjudna kärleken.” Vad tror ni om detta? Gossip girl goes 1800-tal, eller?

6 comments

 1. H

  Tredje delen i Libba Brays trilogi heter på engelska The Sweet Far Thing. Kommer väl på svenska så småningom.

 2. Sofia

  Första delen är superbra! Karin har flaskpostat om den tidigare.själv är jag mitt uppe i andra delen nu som också är spännande! sitter här och längtar till min lunch-halvtimme så jag får läsa i den. kommer en flaskpost när jag läst klart.och BBC-filmatiseringen av Stolthet och fördom!!! Lovely!! När jag var i Bath för några år sedan såg jag en utställning med kläder från tv-filmatiseringen! Dagens kläder är verkligen tråkiga och fula i jämförelse (om än något mer praktiska).nej om jag skulle ta lunch nu kanske : )

 3. Ellinor

  stolthet & fördom! 😉 jo, det var ju som jag sa, man vet inte riktigt om boken var bra eller dålig. Men samtidigt måste jag läsa tvåan. deluxe verkar också rätt okej. måste också läsas i sommar!

 4. Pernilla

  Jag läste ut tvåan igår! Den var om möjligt ännu mer spännande än den första. Jag ville absolut inte bli störd och jag hoppade gladeligen över middagen för att hinna läsa klart 😀 MEN tjejerna är fortfarande flamsiga till och från. Minus för det! Dock tycker jag ni ska läsa böckerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s