Böcker som gör ont

I helgen har jag suttit på en buss genom vårt torra land och läst boken Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? Författaren heter Bjørn Sortland. Översättare till boken är Gunnar Ardelius som bland annat skrev boken med den vansinnigt långa titeln Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket .

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? handlar om 19-årige Markus som blir kär i en några år äldre tjej som heter Ingrid. De möts på en fest full av märkvärdiga människor och det blir snart som Ingrid senare kommer att säga ”Om du träffar en tjej som vantrivs lika mycket som du på en fest så är du i princip redan ihop med henne.” Markus faller handlöst och han hittar på alla möjliga finurliga sätt för att få träffa Ingrid igen och igen. Men Ingrid är inte tjejen som låter sig fångas utan kommer och går lite som hon vill. (Något som ibland gör Markus ganska frustrerad – men så klart också ännu mer kär och tillgiven.) Så en dag får han veta varför Ingrid är som hon är. Hon har obotlig cancer och endast en kort tid kvar att leva.

När jag hade läst ut boken, la jag ner den och kände efter hur det kändes. Efter en stund märkte jag att väldigt många meningar i boken hade fastnat och liksom ekade i skallen. Så jag gick tillbaka och läste boken en gång till (väldigt lättläst!) och då upptäckte jag saker som jag inte sett förut. Att det finns vissa teman i boken som ni säkert också kommer att upptäcka. Och jag gillade det. Jag tycker om när böcker ger mer än vad ögat först ser. Funderade också på en annan bok med samma tema som jag har älskat sedan jag var sjutton och läste den för första gången. Robson av Pernilla Glaser. Den handlar också om två unga, nyförälskade i skuggan av en dödlig sjukdom. Jag märker att jag blir väldigt långrandig här men det är svårt att berätta kort om en bok som får en att tänka en massa. Ni får läsa själva helt enkelt. Jag tror att man uppskattar boken mest om man är mellan 16 och 20 år.

(Svaret på gåtan Vad är så skört att det bryts… får ni om ni kollar på filmen Livet är underbart med Roberto Benigni.)

 

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s