Böcker som lyser upp en kass helg

Ibland har man skithelger. En sån har jag verkligen haft i helgen. Som tur var hade jag stoppat ner Faïza Guènes nya bok Drömmar för dårar innan jag gick i torsdags. Och det kändes faktiskt lite bättre att läsa om någon som hade det så mycket värre. Ahlème, som är bokens huvudperson, är en 20-årig tjej från Algeriet som bor i en av av Paris sämre förorter. Hon bor med sin snurriga, sjukpensionerade pappa och sin halvgangster till lillebror. Mamman i familjen är död och Ahlème får allt som oftast agera mamma åt både sin bror och sin pappa. Mitt i allt detta försöker hon att ta sig fram i livet men möts ofta av trista, dåligt betalda jobb och och otrevliga typer. Trots det är Ahlème en skön drömmare, som faktiskt aldrig slutar att se det komiska i varje situation. Boken är lättläst med en liten, liten ordlista längst bak som förklarar det man undrar mest över. Jag skulle tro att man kan uppskatta den om man är cirka 15 och uppåt.

Å sen när vi ändå är inne på böcker som handlar om ens liv (normalt eller onormalt, tråkigt eller jätteroligt) kommer det snart två nya böcker på temat. Den abslolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie är faktiskt en bok om något så ovanlig som en ung kille som är just indian. ”Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: ”Åk härifrån, så fort du bara kan”. Mister P har tvingats bevittna allt för många begåvade barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp. Trots att nästan alla på reservatet ser honom som en svikare och förrädare lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola 22 miles bort. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten.” Visst låter det som nåt man inte läser varje dag?

Den andra boken är Mitt hopplöst normala liv av Joanna Nadin (det låter mer som mitt eget liv faktiskt!). Så här står det om den: ”Jag behöver mer tragedi i mitt liv! Jag är inte adopterad och min mamma har inga tatueringar. Mina föräldrar är inte alkoholister, narkomaner eller smyg-transvestiter. Med andra ord – mitt liv är hopplöst normalt! Rachel Riley är uttråkad. Det är dags att få saker och ting att hända! Som nyårslöfte lovar hon att sätta snurr på sitt förutsägbara liv: hon ska bland annat bli litterär och börja dricka kaffe och avslöja bästa kompisen Sad Eds sanna sexualitet. Och hon lyckas. Över förväntan…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s