Speciellt till alla Twilight-fans!

Det här är till alla Twilight-fans därute! När vi såg att Carina, som har översatt Stephenie Meyers böcker till svenska, hade besökt Bokfreak var vi snabba med att fråga om hon ville ställa upp på en intervju. Och det ville hon!

Namn: Carina Jansson

Ålder: 39 år

Bor: I en vitkalkad skånelänga i lilla Rydsgård mellan Skurup och Ystad med dotter, hund och katt.

Mina tre favoritböcker är… Får jag säga författare istället? Och kanske fler än tre? Harlan Coben, Dennis Lehane, John (inte Michael!) Connolly och Minette Walters, för att nämna några. Och så älskar jag Harry Potter-böckerna – när den sista kom ut i somras bokade jag in mig på ett hotell i ett dygn för att få läsa i lugn och ro…!

Hur går det med översättningen av Eclipse? Alldeles utmärkt – den är skickad till redigeraren och jag kommer så småningom att få den i retur för korrigeringar och införning av eventuella ändringar innan den går vidare till korrektur, sättning och tryck.

Vilken är din favoritkaraktär i Meyers böcker? Varför? Oj, svårt! Det är ju lätt att man fastnar för karaktärer som får mycket utrymme i böckerna och jag är väldigt förtjust i Jacobs lite barnsligt buffliga charm, men Carlisle verkar ju vara en oerhört sympatisk person och det skulle nog vara svårt att ha tråkigt i Emmetts sällskap… Får nog lämna det lite öppet, tror jag.

Pratar du och Stephenie med varandra? Ja, vi mejlar ibland och hon svarar alltid väldigt snabbt när det är något jag undrar över. Dessutom har vi bland annat upptäckt att vi delar ett intresse för tv-serier, så jag måste också tacka henne för att hon för några år sedan tipsade mig om Grey’s Anatomy, som sedan dess blivit en av mina favoriter.

Hör du någon gång av Twilight-fansen? Nej, faktiskt inte – kanske för att min mailadress inte finns angiven någonstans? Men de är hjärtligt välkomna att höra av sig på moonstruck@telia.com om de vill, så ska jag försöka svara så gott jag kan på eventuella frågor!

Vilka fler böcker har du översatt? Oj, det är väldigt många – tror jag är uppe i över hundra nu. Men om man ska se till ungdomslitteraturen de senaste åren så översätter jag bland annat Gossip Girl– och It Girl-serierna, jag har översatt Piratika och Ingo inklusive uppföljare och nyligen en bok som på engelska heter Wicked Lovely (vet inte om den har fått någon svensk titel än) som jag varmt kan rekommendera alla Twilight-fans!

Vad är roligast vs. tråkigast med att jobba som översättare? Roligast är förstås när man får sätta tänderna i en riktigt bra bok. Jag läser dem aldrig i förväg, så ibland när det blir riktigt spännande nästan studsar fingrarna över tangenterna för att jag har så bråttom att komma vidare och få se vad som händer! Sedan lär man sig väldigt mycket också, är ofta ute på nätet och söker information om otroligt många olika ämnen. Tråkigast är väl då motsatsen – dåliga böcker – och att det är ett ganska ensamt och stillasittande arbete.

Ni har säkert många fler frågor?! Ställ dem i kommentarerna (Carina besöker Bokfreak då och då) eller maila henne direkt vet ja!

7 comments

 1. Ellinor

  Om en annan grej som rör alla Twilight galningar.. Har ni sett trailern till twilight the movie?! :O Herregud. Jag är så besviken. Robert blaha påminner inte ens om Edward, & dom har gjort om hela alltet. Fasen också! Faktiskt önskar jag att dom inte ens hade gjort en film av boken överhuvudtaget. Men dock ska jag ju självklart se den när den kommer ut på bio. Det kan man ju inte missa men ändå … världens underbarste bok blev inte en så lyckad film. Nu har jag delat med mig av mina åksikter, kolla själva så får ni se.. 🙂

 2. Emelie

  ..och dina åsikter är faktiskt värda rätt mycket, med tanke på att du (enligt mig)räknas till en av experterna på Twilight serien! Tyvärr tror jag att de har gått i den klassiska ”filmen-är-mycket-sämre-än-boken-fällan”. Trist men sant.

 3. Anna

  Jag har kommit till ungefär halva andra boken och längtar redan efter tredje!Nån som vet när den kommer ut?På Stephenie Meyers hemsida kan man läsa första kapitlet på engelska (L)

 4. Carina Jansson

  Hej! Tänkte bara lämna ett litet avtryck så att ni vet att jag har varit inne och kikat på intervjun. Beklagar det där med fotot som jag fortfarande inte har skickat förresten – hade helt glömt bort det (igen) men ska göra ett nytt försök 🙂

 5. Jennie

  Måste bara invända mot att inte Robert är en bra Edward. Titta på scenen där han räddar Bella. Tycker perfekt att han visar sin egen förvåning ocg förskräckelse för vad han gjort, avslöjat och inlett…! Nej, Robert kommer bli fin fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s