Hitta Felix

Hitta FelixHar läst två böcker idag. En av dem var Hitta Felix av Kristina Sjögren. Hitta Felix handlar om femtonåriga Filippa (Flipp) vars bror Felix är en riktigt strulig tonåring. Filippa och Felix bor tillsammans med sin mamma i en lägenhet i Malmö. Felix kommer och går lite som han vill, något som gör att han och mamman ständigt hamnar i bråk. I bakgrunden skymtar pappans död och en period av depression i Felix liv. Snart närmar sig Felix artonårsdag och som läsare förstår man att saker kommer att förändras. Mycket riktigt. Samma dag som han fyller år försvinner han spårlöst. Först tror Flipp och mamman att något har hänt honom men när det visar sig att han har tömt sitt konto på arvet från pappan går det mer och mer upp för dem att han faktiskt planerat sitt försvinnande länge. Så vad tyckte jag då om boken? Helt ärligt blev jag lite avskräckt när jag såg omslaget. Inte särskilt lockande tycker jag. Vad det gäller innehållet är det helt klart ett bra flyt i boken, man vill veta vad som hänt med Felix, varför han bara bestämmer sig att lämna allt osv. Problemet är att Flipp känns mer som en elvaåring än en femtonåring och eftersom hon är berättarrösten i boken blir det hela lite konstigt. Flipps gullande med hunden Pugh och namnet på hennes bästis som kallas ”Suss” får det hela att kännas ännu mer som att de går i femman och inte i åttan. (Kanske beror detta på att jag läst en hel del böcker på sistone där femtonåringar har varit mer som artonåringar?) Kontrasten mellan den duktiga flickan Flipp och slarvern Felix hade jag velat se mer av i boken, tycker liksom det försvinner lite ju längre in i historien man kommer. Tyvärr är detta inte en bok jag blev överförtjust i. Det känns alltid hårt att skriva så för jag vet hur mycket arbete som ligger bakom en färdig bok. Så vi gör så här: om någon av er tycker helt annorlunda skriv och berätta så jag inte skrämmer bort läsare i onödan..OK?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s