Punkindustriell hårdrockare med attityd

Punkindustriell hårdrockare med attitydJust när jag håller på och läser boken Punkindustriell hårdrockare med attityd av Louise Halvardsson (inköpt på förra årets bokmässa i Göteborg, signerad ”Till bibblan i Ryfors”) får boken och författaren ett pris. Och inte vilket som helst. Årets Slangbella. Priset ges till förra årets bästa debutantbok för barn och ungdomar och i år gick det alltså Halvardsson.

Jag blir lite förvånad. Men jag gillar ju boken. Amanda gör allt det som man ska göra om man är trött på det mesta. Amanda är duktig i skolan, har lätt för sig, men vill smygrevoltera. Det hela slutar mest i självdestruktiva försök och fylleorgier. Första gången, kondomer, delicato-bollar, väntan på att något ska hända – vad som helst.
Språket är bitvis poetiskt och rör mig mer än någon händelse.

Vi får följa Amanda under hennes gymnasietid från höstterminen -98 till vårterminen -01. Och det är väl lite det som jag har emot. Amanda är helt besatt av Guns n Roses. Vet kids vilka det är? Blir tidstypiska saker ett problem i en bok för ungdomar idag? Boken känns mer skriven för mig som nästan själv gick i gymnasiet när Amanda gick (jaja, ok jag fyller faktiskt snart 30, men ändå).

Men, en helt klart läsvärd och lättläst bok i korta kapitel.
Ni andra Bokfreakare, finns det fler böcker med tidstypiska exempel som funkar fint?

  1. Pernilla

    Jag vet inte om det är något bra exempel, men när man läser Katherine Patersons Bron till Terabita känner man att den har några år på nacken (nästan trettio närmare bestämt). Fast kommer man bara över det är den superb! T.o.m. en av de bästa böcker jag läst i mitt liv!En annan är väl Per Nilssons Hjärtans fröjd? Uppföljaren kom ju nu förra året (The return of hjärtans fröjd), och plötsligt hade kidsen egna mobiler, sms:ade för glatta livet osv. Inget sådant fanns i den första.Är det någon som har fler tips?

  2. Pablo

    Det fattas en tärning av Johanna Thydell är en alldeles lysande skildring av livet idag. Osäkerhet, fyllor, idioter till pojkvänner och frånvarande föräldrar.

  3. Em

    Ja om vi ska snacka om skildringar av Sverige idag så tycker jag Martins ”Så värt” är i en klass för sig. Och håller med om Thydell också, längtar efter en ny bok från henne..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s