Författaren Mårten Melin gästbloggar

Jag har inte lyckats sno åt mig lösenordet till den här ypperliga bloggen utan har faktiskt blivit tillfrågad att gästblogga då och då. Jag tänkte börja med att skriva om tio böcker som inte förändrade mitt liv men som förändrade min senaste bok, Amor anfaller! Och då har jag bara läst hälften av de tio böckerna ännu!

När jag gick i mellanstadiet avskydde min lärare att jag läste Richmal Chromptons Bill-böcker. Jag vill gärna så här i efterhand glädja henne med att jag inte gör det längre, utan istället läser Richmal Cromptons William-böcker. D v s på engelska.

Jag tyckte mina första böcker var i allvarligaste laget, Jävla Lucia var ett steg i rätt riktning för mig. Nästa bok ville jag skulle vara riktigt rolig! Samtidigt började jag läsa mina gamla svenska Bill-böcker. Och upptäckte att de var hysteriskt skojiga! Jag slog till på de tio första William-böckerna i en schyst box. Berättelserna var ännu bättre på originalspråket. William är sarkastisk, ohyggligt duktig på att hamna i trubbel, tjatig, motvilligt kär och aldrig elak (nästan). Crompton (jo, hon är en hon vilket jag nog aldrig fattade när jag var tio) skriver med en stor portion humor och ironi, satiriserar över barnuppfostran och samtida fenomen. Och verkar ha haft väldigt kul när hon skrev.

Vissa perioder läste jag ett kapitel, skrattade, och satte mig och skrev ett kapitel på Amor-boken. Sen läste jag ett kapitel till och skrev ytterligare ett. Jag vet inte om jag lyckades vara så rolig som jag ville, men visst hjälpte Richmal mig med boken.

Så om det tillåts att tipsa om över 80 år gamla böcker – och om ni gillar Amor anfaller! när den kommer i april (om ni läser den alltså) – läs ett par av Richmal Cromptons böcker om William. Och ta de första, jag tror att de är roligare. Crompton skrev om William i 50 år och det är väl inte konstigt om inspirationen sinade lite efter hand. Ja, och om ni läst William och gillar det vore det roligt om ni läser Amor anfaller! och ser efter om det finns något av Crompton i den.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s