Om att få ut något av en bok

Ibland kan jag känna en viss panik som bibliotekarie. Det händer när en lärare eller en förälder skickar sitt barn till biblioteket för att de hoppas att kanske… eller faktiskt mest för att de har slutat orka med just det barnet. Den vuxne säger till mig med extra vuxen röst: ”kanske kan de lära sig något av en bok!” Kanske borde jag då också vara den som svarar något i stil med att ”alla kan lära sig något av en bok”, men det brukar jag faktiskt inte göra. För jag är helt enkelt inte alltid så säker på det. Däremot är jag ganska säker på att rätt bok för fel person är lika mycket en massa döda ord mellan två pärmar som ännu ett misslyckande. Men så finns det vissa böcker, speciella böcker, som är skrivna ur hjärtat till dem som är lite halvt på glid från en som vet hur det kan kännas att vara där. Till dem som mest brukar känna att alla böcker är fel böcker. Såna böcker kryllar det inte av men de skrivs då och då. Martin Jern skrev en sån bok och jag måste säga att utan den skulle jag vara hjälplös ibland.

Så värt är en bok för tjejerna i mjukisbyxor med blonderat hår och för killarna med extra mycket gele i håret och jeansen nedstoppade i sockarna. Ja, faktiskt tänker jag vara så fördomsfull, för jag vet att det ofta är hos dem som Så värt sätter spår. Bra spår. De älskar den helt villkorslöst! Och saken är den att trots att historien bitvis är ganska hemsk, kan man relatera till allt möjligt i boken och få igång sånt bra prat. Som varför Nora kallar sig Norahora på msn. ”Vad har man för självförtroende om man kallar sig det?” sa en tjej. Om att börja supa varenda helg när man är tolv så att det enda som känns helgfestligt nog när man är femton är att typ röka hasch och ta piller. ”Vad ska man annars göra” sa en annan och fick igång en helt annan diskussion. Igenkänningsfaktorn är viktig men på samma gång tar bokens personer ibland ett steg längre än vad man själv har hunnit göra och man börjar fundera över om det var så himla smart det där egentligen… Det är då det visar sig att vi trots allt lärt oss något av både boken och av andra som har läst den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s