Om att må dåligt

När jag fyllde tretton förvandlades jag till en mycket jobbig tonåring. Min mamma sa en gång att jag hade världens längsta tonår – de varade ungefär till jag var 21. Nu när jag ser tillbaka på den tiden inser jag att jag faktiskt mådde väldigt dåligt under nästan alla de där åren. Det var som ett enda stort lotteri vilket humör man skulle vakna med på morgonen. Ibland var jag strålande glad och då låg hela världen för mina fötter, resor till krigets öga på Nordirland planerades, båtluff i Grekland, punkkonserter i Seattle och så vidare. Så två timmar senare kunde jag ha blivit mindre än en myra: fruktansvärt ful, för tjock!?, galet ensam och totalt oförstådd av alla i min närhet. Livet var inte alls värt att leva, intalade jag mig. Och i perioder tog den där hemska känslan över helt och hållet och sträckte sig över veckor ibland månader och då hade jag faktiskt bara böcker och musik till min hjälp. Böcker om tjejer som tog piller (skar sig gjorde de inte lika mycket då), musik av deprimerade människor som knarkade och ville dö mer än jag. Och sanningen är att för mig fanns det aldrig någon jag kände att jag kunde prata med utanför familjen. Kuratorn gick man INTE till, det kändes som om alla skulle tycka man var knäpp om man gick dit, dessutom verkade hon knäpp, tyckte jag. Lärare eller andra vuxna funkade inte heller. Så jag hittade andra som jag kände igen mig i, som fanns i böckerna, andra som hade det till och med värre än jag. När jag igår läste Christina Wahldéns nya bok För bra för att dö var det som om allt det där bara bubblade upp i mig igen, jag kände precis igen känslan, paniken ensamheten. Boken har på sista sidorna en massa nummer man kan ringa om man är ung och mår dåligt. Det önskar jag hade funnits i Inte som andra döttrar av Deborah Spungen eller i Prozac – min generations tröst av Elizabeth Wurtzel, mina favoritböcker at the time.

När jag några år senare hamnade på gymnasiet övergick de värsta ensamhetskänslorna i en slags förvirring, vem var jag?, vad skulle jag ta vägen efter studenten?, skulle jag träffa någon som kunde älska mig för den jobbiga person jag var? och så vidare. Då önskar jag att jag hade fått Var är Alaska? av John Green i mina händer. Det kanske hade hjälp lite. Jag läste den boken nyligen och grät och snörvlade som en besatt. Den liksom sätter sig precis där i hjärtat där det är som skönast och där det samtidigt gör som mest ont. Det finns fler böcker som hjälper när man mår sådär kasst. Eller när man helt enkelt bara vill läsa om någon annan som mår dåligt. Här är några:

I taket lyser stjärnorna, Det fattas en tärning av Johanna Thydell

Medan mamma sover av Ingrid Olsson

Tusen gånger Starkare av Christina Herrström

Vingklippt Ängel av Berny Pålsson

Från en annan planet av Tamara Bach

Så värt av Martin Jern

En plats de kallar lyckan av Mårten Sandén

Fråga Alice av Anonym författare

Sandor slash Ida av Sara Kadefors

Förresten så tycker jag att Berny Blue verkar må bättre nu! Hon har ny fin, hemsida och släpper en uppföljare till Vingklippt ängel som ska heta Känn pulsen slå redan i början av nästa år… Kolla här!

  1. Ka

    aaaaah – läser Var är Alaska nu och trots att jag aldrig gråter när jag läser böcker låter jag som en liten gris på väg till slakt. Åtminstone när jag ska försöka beskriva vad det är så hemslt/bra med hela boken. Varför, varför har jag väntat så länge med att läsa denn bok?

  2. Emelie

    Ja! Varför? Kanske för att du hade på känn att den skulle vara underbar och att du helt enkelt ville dra ut på det! Det tror jag. Faktiskt John Green och Ally Kennen (som skrivit Odjuret LÄS!) är mina engelskspråkiga favoritungdomsförfattare just nu. Men man behöver inte vänta på översättningar alltid – det går lika bra att läsa deras nyaste böcker på engelska: John Greens ”An Abundance of Katherines” och Ally Kennens ”Berserk”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s